Keindahan Pulau Maui, Hawaii yang memang sangat cantik!

141
0

Pulau Maui merupakan pulau kedua terbesar di Kepulauan Hawaii di 727.2 batu persegi (1,883 km2) dan merupakan pulau ke-17 terbesar di Amerika Syarikat. Maui adalah sebahagian daripada Negeri Hawaii dan merupakan yang terbesar di empat pulau Maui County, termasuk Moloka’i, Lāna’i, dan Kaho’olawe yang tidak dipopularkan.

Pada tahun 2010, Maui mempunyai penduduk 144,444, tertinggi di Kepulauan Hawaii, di belakang Pulau O’ahu dan Hawai’i. Kahului adalah tempat banci terbesar yang ditetapkan (CDP) di pulau itu dengan populasi 26,337 pada tahun 2010 dan merupakan pusat komersial dan kewangan pulau itu.

Wailuku adalah kerusi Maui County dan merupakan CDP ketiga terbesar pada tahun 2010. Tempat-tempat penting lain termasuk Khihe (termasuk Wailea dan Makena di CDP Town Kihei, CDP kedua penduduk paling ramai di pulau itu), Lahaina (termasuk Kā’anapali dan Kapalua di CDP Town Lahaina), Makawao, Pukalani, Pā’ia, Kula, Ha’ikū, dan Hana.

Pula Maui memaparkan satu set keadaan iklim yang unik dan pelbagai, yang masing-masing adalah spesifik untuk sub-rantau yang ditakrifkan di pulau itu. Sub-wilayah ini ditakrifkan oleh ciri-ciri fisiografi utama (seperti gunung dan lembah).

 6,804 total views,  1 views today

VIAWikipedia
SOURCETravel Channel
Previous articleKunjungi Kolam Mandi Gelombang Terbesar di Dunia
Next articleWow! Niagara Falls Whirlpool lokasi melancong yang sangat menarik!
Merupakan pengasas kepada DigitalUngu.com dan juga sebagai editor rasmi bagi DigitalUngu.com. Klik sahaja pada pautan media sosial dibawah untuk lebih kenal.