10 Perkara Yang Perlu Anda Lakukan Sebelum Memulakan Perniagaan Anda Sendiri

131

Memulakan perniagaan kecil bukan keputusan kecil.

Walaupun ia merupakan suatu pengorbanan yang tidak terhitung dan sangat mencabar, 84 peratus pemilik perniagaan kecil akan melakukannya sekali lagi.

Jika anda terfikir untuk terjun dan memulakan perniagaan anda sendiri, terdapat beberapa langkah utama yang perlu anda ambil terlebih dahulu.

Berikut adalah beberapa petua teratas yang Hal Shelton berikan melalui mentoring lebih daripada 1000 pelanggan SCORE 

Berikut ialah 10 perkara yang perlu anda lakukan sebelum memulakan perniagaan:

1. Membangunkan mesej yang kuat

Masalah pelanggan apakah yang anda mahu selesaikan dan berpotensi untuk dibayar oleh pelanggan berpotensi? Ini sering disebut sebagai proposisi nilai.

2. Fokus pada pelanggan dan memahami sepenuhnya pasaran

Terdapat banyak contoh syarikat yang tidak mempunyai produk / perkhidmatan terbaik atau bukan yang pertama memasarkan, namun sangat berjaya kerana mereka telah menguasai pemasaran dan penjualan.

Menyelidiki demografi dan psikografi asas pelanggan berpotensi anda dan memahami tabiat pembelian mereka .

Lihat pesaing, bercakap dengan pemilik perniagaan yang sama, layari laman web pesaing anda, dan faham apa yang mereka katakan tentang pelanggan mereka dalam media sosial.

3. Mula kecil dan berkembang

Jika boleh, bina diri anda pada permulaan dan selepas itu baru mencari pembiayaan apabila anda boleh mencipta pertumbuhan. Ini mungkin akan menyebabkan anda memecahkan produk / perkhidmatan anda yang ditawarkan kepada bahagian yang lebih kecil supaya anda boleh membiayai peringkat awal dan mendapatkan beberapa tarikan dan pengalaman.

4. Memahami kekuatan, kemahiran dan masa anda sendiri

Ketahui bila anda perlu melibatkan akauntan , peguam, ejen insurans, pakar pemasaran , pereka laman web, atau profesional lain. Ini akan memulakan proses pengurusan anda sebagai pemilik perniagaan.

5. Penuhi persekitaran diri dengan penasihat dan mentor

Melancarkan dan mengembangkan perniagaan adalah sukar, dan lebih daripada separuh akan gagal dalam tempoh 5 tahun .

Tidak seorang pun boleh memiliki semua pengetahuan, pengalaman, atau perspektif untuk menangani setiap keadaan perniagaan. Tingkatkan nilai diri dan perniagaan melalui kemahiran dan pengalaman orang lain.

6. Dapatkan mentor SCORE

Jika anda tidak pasti di mana mencari mentor, SCORE adalah tempat yang bagus untuk bermula. Mentor SCORE adalah percuma – lawati www.SCORE.org untuk mencari mentor berhampiran anda atau mentor untuk dihubungi menerusi e-mel atau Skype.

Selain itu anda boleh mencari mentor di media sosial dan membuat langkah berkuli terlebih dahulu sebelum terjerumus sepenuh masa dan hati dalam dunia perniagaan

7. Tulis rancangan perniagaan

Memulakan perniagaan adalah sukar dan berisiko; mudah untuk menghabiskan masa dan sumber anda.

Mempunyai pelan bertulis dengan hasil yang diunjurkan dan matlamat peribadi adalah cara terbaik untuk kekal di landasan.

Pelan perniagaan akan meletakkan idea anda dalam istilah konkrit dan membantu anda mengenal pasti tempat-tempat untuk menukar model perniagaan jika perlu.

8. Ketahui nombor anda

Mempunyai pemahaman yang baik mengenai jualan anda, margin kasar, keuntungan, aliran tunai, dan metrik khusus yang berkaitan dengan perniagaan anda.

Anda akan membuat banyak keputusan “dengan cepat” dan mengetahui nombor – ekonomi perniagaan – akan membantu dengan memastikan anda membuat keputusan yang betul.

Cari cara untuk mengurangkan kos di mana anda boleh. Gunakan alat yang kos efektif seperti pemasaran e – mel dan media sosial untuk memacu kesedaran, bukan kaedah pengiklanan tradisional yang lebih mahal.

9. Kesihatan dan Masa

Jangan memandang ringan perkara ini: Anda akan bekerja keras untuk mencapai matlamat sehingga terdedah kepada tekanan tinggi, masa berusaha yang lebih panjang dan ini sememangnya akan menjejaskan emosi dan kesihatan.

Sebagai pemilik perniagaan kecil ia adalah salah satu pekerjaan paling sukar. Dalam sebuah kaji selidik baru-baru ini, 40 peratus daripada pemilik perniagaan kecil berkata mereka tidak bercuti dan pendapatan mereka terikat dengan perniagaan mereka.

10. Berikan minat terhadap apa yang anda lakukan

Menjadi pengasas perniagaan boleh menjadi sangat kesepian dan tidak ada cukup waktu pada hari untuk mencapai segala-galanya. Belajar agar tidak dikuasai oleh wang dan sentiasa pandai memujuk semangat diri agar dapat terus kekalkan “Big Why”.

 1,220 total views,  1 views today