Home Sihat + Cantik Tips Kecantikan 5 Manfaat Chia Seed yang masih ramai wanita tidak ketahui dan sedar

5 Manfaat Chia Seed yang masih ramai wanita tidak ketahui dan sedar

3182
0
Kebaikan Chia Seed

Tahukah anda Chia Seed adalah antara makanan yang paling sihat di planet ini. Ia dipenuhi  dengan nutrien yang boleh memberi manfaat penting untuk tubuh dan otak anda.

Biji Chia adalah biji hitam kecil dari tanaman Salvia Hispanica , yang berkaitan dengan pudina. Tumbuhan ini tumbuh secara asli di Amerika Selatan. Mereka menghargai chia seed kerana keupayaan bijirin ini untuk memberikan tenaga yang berkekalan … sebenarnya, “chia” adalah kata Maya kuno untuk “kekuatan.”

Walaupun sejarah purba mereka sebagai ruji makanan, baru-baru ini Chia seed menjadi terkenal sebagai superfood moden. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, populoriti Chia seed telah meletup naik dan kini dimakan oleh orang-orang yang mahukan mengekalkan kesihatan tubuh di seluruh dunia.

Berikut adalah 5 manfaat kesihatan Chia Seed yang disokong oleh kajian.

Chia Seed memberi nutrisi yang banyak
Walaupun saiznya kecil, biji chia adalah antara makanan yang paling berkhasiat di planet ini. Mereka sarat dengan serat, protein, asid lemak Omega-3 dan pelbagai mikronutrien.

Benih Chia (Chia Seed) Dimuatkan Dengan Antioksidan
Biji Chia adalah antioksidan yang tinggi yang membantu melindungi lemak halus dalam benih. Mereka juga mempunyai pelbagai manfaat untuk kesihatan.Paling penting, kandungan antioksidan dalam chia seed dapat melawan pengeluaran radikal bebas, yang boleh merosakkan molekul dalam sel dan menyumbang kepada penuaan dan penyakit seperti kanser

Hampir Semua Karbohidrat dalam Chia Seed Adalah Serat
Hampir semua karbohidrat dalam benih chia adalah serat. Ini memberi mereka kemampuan untuk menyerap 10-12 kali berat badan mereka di dalam air. Serat juga mempunyai pelbagai kesan yang baik terhadap kesihatan.

Chia Seed mempunyai protien berkualiti tinggi
Biji Chia adalah protein berkualiti tinggi, lebih tinggi daripada kebanyakan makanan tumbuhan. Protein adalah makronutrien mesra yang paling berat dan boleh mengurangkan selera dan nafsu secara drastik.

Chia Seed berupaya membantu anda untuk mengurangkan berat badan
Apabila digabungkan dengan diet berasaskan makanan sebenar dan gaya hidup sihat , saya pasti anda dapat melihat bagaimana chia Seed dapat membantu dalam penurunan berat badan.

Nota: Sekiranya anda rasakan artikel ini bermanfaat, sila klik atau tekan butang “Share” dibawah untuk membolehkan rakan kenalan anda juga mendapat kebaikan.

 16,120 total views,  3 views today

Previous articleKetahui cara hilangkan kesakitan akibat haid dengan serbuk halia
Next articleKesedihan seorang anak yang mesti diketahui umum!
Merupakan pengasas kepada DigitalUngu.com dan juga sebagai editor rasmi bagi DigitalUngu.com. Klik sahaja pada pautan media sosial dibawah untuk lebih kenal.