Home Sihat + Cantik Tips Kesihatan Anda selalu alami tekanan kerja?Cubalah meditasi!

Anda selalu alami tekanan kerja?Cubalah meditasi!

333
0
apa itu meditasi

Meditasi Mengurangkan Tekanan

Meditasi kini telah menjadi kaedah populor untuk mengurangan tekanan.Ia sebenarnya salah satu kaedah yang tertua diamalkan di dunia bagi merawat pelbagai isu kesihatan diri.Sehingga ahli saintis mengiktiraf teknologi meditasi ini.

Satu kajian termasuk lebih daripada 3,500 orang dewasa menunjukkan bahawa ia memang mujarab untuk mengurangkan dan mengawal tekanan.

Biasanya, tekanan mental dan fizikal menyebabkan peningkatan tahap hormon stres kortisol . Ini menghasilkan banyak kesan buruk dari tekanan, seperti pembebasan bahan kimia yang mempromosikan keradangan yang disebut sitokin.

Kesan ini boleh mengganggu tidur, menggalakkan kemurungan dan kebimbangan, meningkatkan tekanan darah dan menyumbang kepada keletihan pemikiran.

Dalam kajian lapan minggu, gaya meditasi yang dipanggil “meditasi kesedaran” mengurangkan tindak balas keradangan yang disebabkan oleh tekanan. 

Satu lagi kajian di hampir 1,300 orang dewasa menunjukkan bahawa meditasi boleh mengurangkan tekanan. Terutama, kesan ini adalah paling kuat pada individu yang mempunyai tahap tekanan tertinggi. 

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa meditasi juga boleh memperbaiki gejala-gejala keadaan berkaitan tekanan, termasuk sindrom usus besar, gangguan tekanan selepas trauma dan fibromyalgia.

 

Nota: Sekiranya anda rasakan artikel ini bermanfaat, sila klik atau tekan butang “Share” dibawah untuk membolehkan rakan kenalan anda juga mendapat kebaikan.

 14,342 total views,  1 views today

Previous articleApa kebaikan dan ajaibnya bunga rosella kepada suami dan isteri
Next articleRahsia Minyak Kelapa Boleh Membantu Anda Kurangkan Berat dan perut buncit
Merupakan pengasas kepada DigitalUngu.com dan juga sebagai editor rasmi bagi DigitalUngu.com. Klik sahaja pada pautan media sosial dibawah untuk lebih kenal.