kebaikan bunga rosella

Roselle (Hibiscus sabdariffa) adalah spesies Hibiscus asli di Afrika barat, yang digunakan untuk pengeluaran serat buncis dan sebagai penyerap, di mana ia juga boleh dikenali sebagai carcade. Ia adalah herba tahunan atau herba atau subskrub berasaskan berkayu, yang tumbuh hingga 2-2.5 m (7-8 kaki) tinggi. Daunnya mempunyai 8-15 cm (3-6 inci) panjang, tersusun bergantian pada batang.

Bunga-bunga itu berukuran 8-10 cm (3-4 in), warna putih hingga kuning pucat dibahagian dalam kelopak, dan mempunyai kelopak berisi yang kuat di pangkal.Ia akan berwarna merah terang apabila buahnya matang. Ia mengambil masa kira-kira enam bulan untuk matang.

Berikut adalah beberapa Faedah Kesihatan Bunga Roselle untuk Tubuh anda ;

+ Bunga rosella boleh menyembuhkan batuk dan membantu menyingkirkan kahak yang tipis.

+ Jika anda mengalami batu dalam ginjal (batu karang dalam buah pinggang) , disyorkan kepada anda untuk minum air yang dibuat dari bunga roselle secara teratur setiap hari .

+ Dengan mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi , bunga rosella dapat menyembuhkan pesakit kanser secara berperingkat .

+ Bunga rosella dapat membantu mencegah selesema , ulser mulut dan meningkatkan sistem kekebalan tubuh , dan boleh melegakan pedih ulu hati . Ini kerana di dalam bunga rosella terdapat vitamin C dengan paras yang tinggi .

+ Bunga rosella dapat merangsang keinginan seksual pada elaki dan wanita

+ Kandungan diuretik , bunga rosella dapat membantu memudahkan dan melancarkan kencing .

+ Bunga rosella juga boleh digunakan sebagai bahan penenang semulajadi

+ Menurut penyelidikan yang dijalankan oleh Chau – Jong Wang Chung San Medical University diTaiwan . Bagi pesakit dengan penyakit jantung , dengan makan bunga rosella secara teratur , ia akan mengekalkan kesihatan jantung anda , jadi anda boleh mengatakan penyakit jantung anda akan secara beransur-ansur diselesaikan .

+ Bunga rosella boleh digunakan untuk rawatan tekanan darah tinggi . Dengan kandungan anthocyanin , penggunaan bunga rosella dalam bentuk teh yang diseduh selama kira-kira sebulan , dapat menurunkan tekanan darah ke arah angka normal .

+ Bunga rosella boleh digunakan untuk merawat gejala gout .

+ Bunga rosella boleh mengimbangi tahap gula dalam darah , jadi ia boleh mengelakkan risiko diabetes .

+ Sekiranya anda atau anak anda mengalami demam , maka berikan minuman teh rosella

+ Bunga Rosella sangat kuat dalam mengurangkan berat badan berlebihan . Jadi , bagi anda yang gemuk , gunakan bunga rosella secara teratur .

Diharap melalui artikel ” Apa Kebaikan Bunga Roselle” ia akan dapat memberi manfaat kepada ramai orang. Jika anda juga merasakan ia dapat memberi pengetahuan yang baik kepada para pembaca lain, silalah berkongsi artikel ini melalui Facebook, Twitter supaya rakan anda mengetahui maklumat ini.

 17,389 total views,  3 views today