Kuih Seri Muka Lembut Tanpa Telur (Sukatan cawan)

806
0

Kuih seri muka ini adalah kuih traditional melayu yang sangat sinomin dengan bulan puasa. Ianya banyak dijual di bazar Ramadan sepanjang bulan puasa. Resepi kuih seri muka yang saya buat ni tidak menggunakan telur. Tapi ianya tetap lembut dan sedap.

Jika nak kuih yang lebih keras atau pejal, boleh tambahkan tepung gandum. Tepung kastard pula boleh digantikan dengan tepung jagung atau tepung ubi. Masak sebentar adunan di atas dapur sehingga naik wap sahaja supaya permukaan kuih lebih cantik. Tak masak pun takpa. Saya menggunakan loyang bersaiz 8 inci untuk adunan ni.

Pastikan air menggelegak sebelum mengukus kuih. Kukus kuih lebih kurang masa yang dicadangkan atau sehingga masak. Untuk mengeringkan lebihan air di atas permukaan kuih, kukus lagi lebih kurang 5 minit tanpa penutup dengan api yang besar. Bahagian atas kuih akan sedikit lembik apabila telah masak dan akan menjadi pejal setelah sejuk.

Tunggu sehingga kuih betul-betul sejuk sebelum dipotong. Selamat mencuba ?

Bahan-bahan:
2 cawan beras pulut
Air
(Rendam 1jam)

2 1/4 cawan santan cair
1 sk garam
(Kukus 20 minit atau sehingga masak)

2 1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan air pandan
3/4 cawan tepung gandum
1 sb tepung kastard
3/4 cawan gula
1/4 sk garam
Sedikit pewarna hijau
(Kukus 45 minit atau sehingga masak)

_______________________________________

2 Cup glutinous rice
water
(soak for 1 hour)

2 1/4 Cup light coconut milk
1 sk salt

2 1/2 Cup thick coconut milk
1/2 Cup pandan water
3/4 Cup wheat flour
1 sb custard flour
3/4 Cup susaltgar
1/4 sk garam
green food coloring

buat orang lapo, kuih muih, resepi kuih, kuih seri muka, kuih ramadhan, kuih bazaar, kuih seri muka pulut, kuih seri muka sukatan cawan, kuih seri muka tanpa telur, kuih seri muka pandan, cara buat kuih seri muka, buat kuih seri muka, bahan kuih seri muka, cara bt kuih seri muka, cara membuat kuih seri muka, cara kuih seri muka, kuih seri muka without eggs, kuih seri muka mudah, kuih seri muka mudah dan sedap, cara membuat kuih seri muka pandan, masak kuih seri muka, kuih seri muka pandan tanpa telur, resepi kuih seri muka sukatan cawan, resepi kuih seri muka tradisional, kuih seri muka sedap, kuih seri muka sukatan cawan tanpa telur, kuih seri muka sedap dan mudah, resepi kuih seri muka tanpa telur

source

 3,815 total views,  2 views today

VIABuat orang lapo
Previous articleKoleksi 5 Resepi Ayam
Next articleResepi masak Daging Goreng Berlada Sedap dan Mudah
Merupakan pengasas kepada DigitalUngu.com dan juga sebagai editor rasmi bagi DigitalUngu.com. Klik sahaja pada pautan media sosial dibawah untuk lebih kenal.