Minyak kelapa adalah lemak paling mesra alam di dunia.Ia mengandungi gabungan unik asid lemak dengan kesan kuat pada metabolisme.Beberapa kajian menunjukkan bahawa hanya dengan menambah minyak kelapa pada diet anda, anda boleh kehilangan lemak , terutama lemak “berbahaya” di rongga perut.

Minyak kelapa mampu meningkatkan metabolisme dan mengurangkan selera makan, maka ia akan membantu anda kehilangan lemak untuk jangka masa panjang.

Malah, terdapat beberapa kajian yang menyokong ini.Dalam satu kajian, 40 wanita diberikan 30 gram (2 sudu besar) minyak kelapa  dan minyak kacang soya selama 28 hari.

Mereka diarahkan makan lebih sedikit kalori dan berjalan setiap hari. Inilah hasilnya:

Kedua-dua kumpulan kehilangan berat badan (kira-kira 2 paun).
Hanya kumpulan minyak kelapa yang menurunkan menurunkan lilitan pinggang (lemak perut) manakala minyak kacang soya sebenarnya mengalami  peningkatan  ringan dalam lemak perut.

Kumpulan minyak kelapa telah meningkatkan paras kolesterol HDL (baik), sementara minyak kacang soya telah menurunkan HDL dan meningkatkan LDL. Dalam kajian ini, minyak kelapa tidak menyebabkan penurunan berat badan secara keseluruhan berbanding dengan minyak kacang soya, tetapi ia membawa kepada pengurangan ketara dalam lemak perut .

Dalam kajian lain pada lelaki gemuk, 30 gram minyak kelapa selama 4 minggu dapat mengurangkan lilitan pinggang sebanyak 2.86 cm, atau 1.1 inci.

Terdapat juga kajian lain yang menunjukkan bahawa lemak rantaian sederhana membawa kepada penurunan berat badan, mengurangkan keliling pinggang dan pelbagai penambahbaikan dalam kesihatan metabolik.

Kesan penurunan berat badan melalui minyak kelapa kelihatan agak sederhana, kecuali lemak perut.

Lemak perut, juga dikenali sebagai lemak mendalam atau lemak perut,ia adalah lemak yang cenderung menyusun organ anda dan menyebabkan keradangan, kencing manis dan penyakit jantung.

Mana-mana pengurangan lemak perut mungkin mempunyai kesan yang sangat positif terhadap kesihatan metabolik, umur panjang dan secara drastik mengurangkan risiko penyakit kronik.

Oleh itu, minyak kelapa boleh menyokong diet penurunan berat badan berasaskan makanan yang sihat dan sebenar, tetapi jangan mengharapkan ia bekerja dengan keajaiban sendiri.

 14,668 total views,  2 views today