Saksikan sekumpulan Cheetah tiba-tiba melompat ke trak safari.Memang mendebarkan!

398
0

Momen mengejutkan menunjukkan cheetah melompat pada trak safari dan enggan bergerak lebih dari satu minit. Lihat bagaimana para pelancong diadakan apabila cheetah memutuskan untuk memanjakan trak safari mereka di Masai Mara di Kenya.

Video cheetah dua minit menunjukkan cheetah berlari ke arah trak safari, melompat ke atasnya dan tetap di atas bumbung untuk beberapa waktu di Rizab Negara Masai Mara, Kenya, yang mengagumkan para pelancong di dalamnya.

Cheetah berani melompat ke kerusi belakang trak Safari ketika ia melintasi dataran Kenya – banyak kejutan orang Ireland di dalamnya. Selepas memasuki trak Safari, ia perlahan-lahan menghala ke pelancong Mickey McCaldin sehingga ia hanya berjalan kaki dari wajahnya.

Rakan keluarga, David Horsey menangkap momen antara cheetah dan Mickey kerana kelihatan seperti cheetah akan membuat dirinya selesa di pangkuan Mickey.

David, 62 dari Mombasa, Kenya, berkata: ‘Saya telah tinggal di Kenya sepanjang hidup saya dan saya tidak pernah melihat apa-apa seperti ini.

Video cheetah telah ditangkap pada bulan Jun 2015, ketika kumpulan itu melarikan diri dari keluarga cheetah yang terkenal bermain permainan cheetah dengan ibu mereka yang disebut Malaika.

Cheetah safari popular di dunia, dengan kebanyakan pelancong melawat Kenya yang ingin melihat cheetahs, cheetah run (terutamanya kelajuan cheetah yang luar biasa untuk menangkap mangsanya, yang boleh mencapai sehingga 110 km / jam tetapi hanya dapat bertahan untuk masa yang sangat singkat) atau bahkan sekumpulan cheetah bermain permainan cheetah.

Kebanyakan Cheetah biasanya ditemui di semua rizab permainan utama Kenya, seperti Taman Negara Nairobi, Masai Mara, Taman Nasional Tsavo Timur, Taman Negara Tsavo West, Taman Negara Amboseli, Taman Negara Samburu, Buffalo Springs, Taman Negara Marsabit dan Taman Negara Meru

Cheetah kebanyakannya lebih panjang dan lebih ringan di dalam tubuh berbanding dengan macan tutul, dengan anak panah tunduk dan wajah yang lebih kecil dan bulat.

Dari banyak video Cheetah anda akan melihat mereka berada sekitar 80 cm di bahu, mengukur sekitar 210 cm panjang (termasuk ekor) dengan berat kira-kira 40 hingga 60 kg.

Pemburuan Cheetah biasanya berlaku awal pagi atau tengah malam, walaupun hari ini lonjakan trak dan van pelancong di sekitar taman negara di Kenya kebanyakannya pada waktu pagi dan petang telah mengubah masa memburu cheetah hingga tengah hari yang agak tertekan untuk cheetah akibat matahari .

Kelajuan cheetah yang luar biasa untuk menangkap mangsanya hanya dapat dikekalkan untuk jangka masa yang sangat pendek. Biasanya ia Cheetah akan mengetuk mangsanya sedekat mungkin kemudian berlari sejauh 100 meter, dalam masa ini jika ia tidak cukup bernasib baik untuk menangkap mangsanya, ia akan mencuba nasibnya di tempat pemburuan yang berbeza. Atmosfer yang panas akibat matahari sangat mempengaruhi masa ia dapat mengekalkan kelajuan memburunya.

Cheetah suka rasa antelop dan warthog dengan menggigit di sini dan di sana dari hewan, hewan liar dan hewan liar yang lebih kecil.

Anak cucu Cheetah berkembang hingga dewasa sekitar setahun, hidup dengan ibu belajar lebih banyak memburu dan kemahiran hidup. Cheetah Cubs dilahirkan sekitar dua hingga empat dalam bilangan pembiakan antara bulan Mac hingga Disember.

Saya berharap video dan maklumat cheetah yang menarik ini agak bermaklumat, dan anda telah menikmati menonton.

Sila tekan butang share dan like untuk rakan anda juga ketahui artikel yang menarik ini.

 8,550 total views,  1 views today

VIADoRaLiWi
SOURCEKenya Safari
Previous articleRahsia Khasiat Oat. Apa akan jadi sekiranya anda amalkan makan Oat setiap hari
Next articleResepi Crepe Kek Coklat paling sedap Terbongkar!.Mesti cuba.
Merupakan pengasas kepada DigitalUngu.com dan juga sebagai editor rasmi bagi DigitalUngu.com. Klik sahaja pada pautan media sosial dibawah untuk lebih kenal.