a cup of green tea on wood board, drink for health

Kebaikan Teh hijau bukan sahaja anda boleh tahan mengantuk,tetapi ia juga boleh membuat anda lebih bijak.

Bahan aktif utamanya ialah kafein , yang bertindak sebagai bahan perangsang.

Kandungannya tidaklah sebanyak didalam kopi , tetapi cukup untuk menghasilkan tindakbalas tanpa menyebabkan kesan “keras” yang dikaitkan dengan terlalu banyak kafein.

Apa yang kafein lakukan di dalam otak adalah untuk menyekat neurotransmitter yang dipanggil Adenosine. Dengan cara ini, ia sebenarnya meningkatkan penembakan neuron dan kepekatan neurotransmitter seperti dopamine dan norepinephrine ( 3 , 4 ).

Kafein telah dikaji secara intensif sebelum dan secara konsisten membawa kepada peningkatan dalam pelbagai aspek fungsi otak, termasuk mood yang lebih baik, kewaspadaan, masa reaksi dan ingatan ( 5 ).

Walau bagaimanapun … teh hijau mengandungi lebih daripada sekadar kafein. Ia juga mempunyai asid amino L-theanine, yang dapat menyeberang penghalang darah-otak ( 6 ).

L-theanine meningkatkan aktiviti perencatan neurotransmitter GABA, yang mempunyai kesan anti-kegelisahan. Ia juga meningkatkan dopamin dan pengeluaran gelombang alpha di dalam otak ( 7 , 8 , 9 ).

Kajian menunjukkan bahawa kafein dan L-theanine boleh mempunyai kesan sinergi. Gabungan kedua-dua adalah sangat kuat untuk meningkatkan fungsi otak ( 10 ).

Kerana L-theanine dan dos yang lebih kecil kafein, teh hijau boleh memberi anda “buzz” lebih ringan dan berbeza daripada kopi.

Ramai orang melaporkan mempunyai tenaga yang lebih stabil dan menjadi lebih produktif apabila mereka minum teh hijau, berbanding dengan kopi.

Diharap melalui artikel ” Apa Kebaikan Teh Hijau” ia akan dapat memberi manfaat kepada ramai orang. Jika anda juga merasakan ia dapat memberi pengetahuan yang baik kepada para pembaca lain, silalah berkongsi artikel ini melalui Facebook, Twitter supaya rakan anda mengetahui maklumat ini.

 14,235 total views,  1 views today